38. redovna skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva – 1

U organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva i Društva knjižničara Slavonije i Baranje u Osijeku je od 26. do 28. rujna 2012. godine održana 38. redovna skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva.
Ovogodišnja Skupština bila je posvećena temi ″Knjižnice – ukorak s promjenama″. U okviru navedene teme iznesena su izlaganja i održani okrugli stolovi s više podtema: knjižnične zbirke kao kulturno dobro, e-knjiga i e-usluge, strategija razvoja knjižnica, projekti digitalizacije i otvoreni pristup, knjižnične usluge za djecu i mladež, te unapređenje suradnje između regionalnih knjižničarskih društava.
Skupštinu je pozdravio predsjednik EBLIDA-e Klaus Peter Böttger, koji je održao uvodno izlaganje s temom ″Access to e-books – chances and limits, the challenge for libraries″.
Skupština je uz stručni, imala i izvještajni te izborni dio. Za Predsjednicu HKD-a u mandatnom razdoblju 2012.-2014. ponovno je izabrana Marijana Mišetić. Društvo knjižničara Zadar predstavljali su delegati Željka Aleksić iz Znanstvene knjižnice Zadar i Mladen Masar iz Gradske knjižnice Zadar.
Članici Društva knjižničara Zadar Drahomiri Gavranović, asistentici na Odjelu za informacijske znanosti zadarskog Sveučilišta, dodijeljena je nagrada ″Eva Verona″ kao ″znak priznanja za posebno zalaganje u radu, inovacijama i promicanju knjižničarske struke u Hrvatskoj“. Čestitamo Drahomiri na dodijeljenom priznanju i želimo puno uspjeha u daljnjem radu.
Žozefina Žentil Barić iz Gradske knjižnice Zadar, Vjeruška Štivić iz Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar, Alica Kolarić iz Gradske knjižnice Rijeka i Sonja Šimić iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci predstavile su blogove koje zajednički vode. Prezentacija je održana pod nazivom “Čitateljski blogovi Tragači i Knjiški frikovi : usluge za djecu i mlade na web-u 2.0”.
Marina Maruna, knjižničarka Arheološkog muzeja Zadar, izložila je poster s temom ″Pristup knjižničnoj građi korištenjem web stranice matične ustanove Arheološki muzej Zadar″.
I za kraj, naš ugledni fotograf Šime Strikoman snimio je u Osijeku svoju 311. milenijsku fotografiju. Riječ je o fotografiji knjižničara snimljenoj na prostoru bivše Bijele lađe s pogledom na rijeku Dravu. Za tu prigodu više od dvjesto knjižničara obuklo je crne, bijele i sive majice kako bi dočarali oblik otvorene knjige.

Željka Aleksić, potpredsjednica Društva knjižničara Zadar

Drahomira Gavranović, dobitnica nagrade Eva Verona, i Marijana Mišetić, predsjednica HKD-a
Drahomira Gavranović, dobitnica nagrade “Eva Verona”, i Marijana Mišetić, predsjednica HKD-a

311. milenijska fotka Šime Strikomana
311. milenijska fotka Šime Strikomana