Društvo bibliotekara pedesetih godina 20. stoljeća

U Zadru je od 1954. postojala Podružnica Društva bibliotekara Hrvatske osnovanog 1948., a prije toga je, od 1949. postojalo Povjereništvo u kojemu su bila ispočetka svega četiri člana, a do 1955. zadarska je knjižničarska strukovna udruga okupila deset članova. Ipak, zalaganjem upravitelja Naučne biblioteke i Gradske knjižnice, dr. Vjekoslava Maštrovića i Ante Kitarovića, kao i bibliotekara Čede Škorića, zadarska Podružnica Društva bibliotekara Hrvatske organizira kongres bibliotekara u Zadru 1956. Izuzme li se taj važni događaj opisan u nastavku, Društvo u Zadru pedesetih godina djeluje samo formalno. Prema svjedočenjima jednog od najstarijih živućih zadarskih bibliotekara dr. Pavla Galića iz Spomenice Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljene 2000.: “Pet ili šest puta na godinu održavale bi se sjednice Podružnice, ali zato da bi se dokazalo da ona postoji i da djeluje! (…) Svi su zapisnici sa sjednica imali isti završetak… nakon svega razvila se živa diskusija u kojoj su svi sudjelovali. (…) Diskusija je bila obavezna u komunističkom sustavu.”
Jedan od uspjeha Društva bibliotekara bilo je osnivanje knjižnice za bolesnike u zadarskoj bolnici. Knjižnica je počela s radom 25. svibnja 1955. donacijom 600 knjiga Gradske knjižnice i Naučne biblioteke.

(Tekst preuzet iz: Masar, Mladen. Gradska knjižnica Zadar: 1949.-2009. Zadar : Gradska knjižnica Zadar, 2009., str. 44.)