Društvo bibliotekara devedesetih godina 20. stoljeća

Društvo bibliotekara devedesetih godina
1991. i 1992. zadarsko Društvo bibliotekara broji pedesetak članova, a njime predsjeda Ives Čače (knjižničarka Filozofskog fakulteta, kasnije Sveučilišta).
Između 1993. i 1996. Društvo broji oko četrdeset članova, a predsjednica je Milenka Bukvić iz Znanstvene knjižnice. Tatjana Aparac Gazivoda u organizaciji Gradske knjižnice za članove Društva predstavlja svoju knjigu Teorijske osnove knjižnične znanosti u čitaonici Filozofskog fakulteta. Na sličan način organizirana je izložba Nove knjižnice u regiji Alpe-Jadran. Članovi društva 1994. putuju u Senj na obilježavanje pola tisućljeća Glagoljskog misala.
1996. Društvo nakratko vodi Božena Rupčić, a zatim do 2000. Josica Petrović, obje iz Gradske knjižnice Zadar.
U Mjesecu knjige 1996. iskustva iz Njemačke (Münster) zadarskim knjižničarima prenosi Vera Vitori, a saznanja iz engleskog Loughborougha Dajana Brunac. Ranije iste godine iskustva iz Münstera prenijeli su Ivan Pehar i Vera Vitori. To su bila prva predavanja u povijesti Društva praćena videozapisom.
1997. Društvo i Gradska knjižnica zajedno organiziraju predavanje Aleksandra Stipčevića Izdavačka djelatnost u hrvatskom knjižničarstvu i predstavljanje knjige Mirne Willer UNIMARC u teoriji i praksi.
Od 1998. zadarsko Društvo bibliotekara nosi novo ime: Društvo knjižničara Zadar. Iste godine u Znanstvenoj knjižnici Zadar održano je predavanje dr. Tatjane Aparac-Jelušić o ulozi knjižnica i nakladnika u informacijskom vremenu.

(Tekst preuzet iz: Masar, Mladen. Gradska knjižnica Zadar: 1949.-2009. Zadar : Gradska knjižnica Zadar, 2009., str. 126.)