Kongres bibliotekara u Zadru 1956.

Pojačanim stručnim aktivnostima zadarske podružnice Hrvatskoga bibliotekarskog društva dolazi do organizacije Trećega kongresa Saveza društava bibliotekara Jugoslavije. Preko tri stotine bibliotekara i knjižničara u vrijeme prvomajskih praznika bili su prvorazredan događaj za grad na čijem su licu još i te kako bili vidljivi mnogi tragovi
ratnog stradanja.
Kongres je za napaćeni Zadar prvorazredan događaj pa Narodni list izvještava o njemu na naslovnici i nekoliko stranica. Svečanom ugođaju Kongresa pridonosi i nekoliko obljetnica: obilježavanje stotinu i pedeset godina prve tiskovine na hrvatskom jeziku – Kraglskog Dalmatina, tiskanog u Zadru od 1806. godine, stogodišnjice rada Naučne biblioteke kao i 10 godina od osnutka njezina posudbenog odjela koji u tom trenutku već sedam godina djeluje samostalno kao Gradska knjižnica Zadar. Očito je iskustvo dvotjednog seminara za knjižničarske djelatnike NR Hrvatske održanog 1954. bilo dobra uvertira za organizaciju saveznoga kongresa. Ipak, danas samo možemo zamišljati kako je izgledala organizacija događanja s nekoliko stotina sudionika u razrušenom gradu loše prometne povezanosti i nedovoljnih smještajnih kapaciteta. Sačuvana korespondencija u arhivi zadarskog Društva knjižničara svjedoči o brojnim organizacijskim problemima koje su imali zadarski knjižničari, ali i o velikom zadovoljstvu sudionika. Bio je to treći kongres jugoslavenskih bibliotekara i prvi takav skup organiziran na području tadašnje Narodne Republike Hrvatske. Utemeljiteljski kongres bio je organiziran u Ljubljani 1949. Savez je dodatno ustrojen 1953. godine na kongresu u Mariboru pa je Kongres u Zadru 1956. godine bio prvi skup potpuno stručnog karaktera.
Radni dio Kongresa odvijao se u dvorani iznad Gradske knjižnice Zadar. Glavna tema toga kongresa bilo je donošenje Zakona o bibliotekama. Za sudionike je priređen obilazak grada, a s pisanim spomenicima na papiru i kamenu sudionike skupa upoznali su A. Kitarović, V. Maštrović, G. Oštrić, D. Foretić, M. Suić. Osim obilaska grada i posjeta Kazalištu gdje su sudionici odgledali Sluge Ivana Cankara, organiziran je ples u Domu JNA i Hotelu Zagreb, te jednodnevni izlet na Kornate “koji je protekao u vedrom i srdačnom raspoloženju usprkos kiši koja nas je povremeno pratila”. (Hergešić, 1955-57, str. 143)
Zahvaljujući u ime sudionika Kongresa, jedan od osnivača i prvi tajnik Društva bibliotekara Hrvatske, dr. Tomislav Jakić, izjavio je da se sudionike Kongresa dojmila lijepo uređena Gradska knjižnica, a osobito njezin vrlo privlačno uređen Pionirski odjel.