Projekcija dokumentarnog filma “Vitez bibliotekar”

U organizaciji Društva knjižničara Zadar u petak 18. siječnja 2019. u prostoru Knjigozemske održana je projekcija filma „Vitez bibliotekar – kroz vrleti i bespuća” autora (scenarista i režisera), mladog bosanskohercegovačkog knjižničara i vođe „Pokreta za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo” Maše Mehmedovića. S Knjigozemskom, jedinom zadarskom nezavisnom knjižnicom, posjetitelje projekcije upoznala je članica Društva knjižničara i volonterka knjigozemske, Zrinka Džoić. Neposredno prethodno projekciji svojeg filma, autor Mašo Mehmedović održao je nadahnutu recitaciju pjesme Slovo o smijehu poznatog bosanskohercegovačkog autora Maka Dizdara. Nakon projekcije, članovi zadarskog društva knjižničara zadržali su se u razgovoru s autorom.

Zahvaljujemo se Maši na gostovanju, a Knjigozemskoj na gostoprimstvu!

Redovna skupština Društva knjižničara Zadar 7. studenoga 2018.

Poštovane kolegice i kolege,

pozivamo vas na redovnu Skupštinu Društva knjižničara Zadar koja će se održati
7. studenoga 2018. s početkom u 13 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.

Dnevni red:

  1. Izvješće predsjednika o radu Društva za proteklo razdoblje (od lipnja 2017. do listopada 2018.)
  2. Financijsko izvješće
  3. Vera Vitori: Izvještaj s 43. Skupštine HKD-a u Opatiji
  4. Razno

Mladen Masar
predsjednik Društva knjižničara Zadar

Zadar, 24. listopada 2018.

Novi prijedlog Zakona o knjižnicama štetan za razvoj društva

Cijela se hrvatska knjižničarska zajednica protivi prijedlogu Zakona. Njime se, među ostalim, omogućuje otvaranje privatnih knjižnica te dokida struka. U budućnosti će u knjižnicama raditi sve manje knjižničara

Zagreb, 27. rujna 2018. – Umjesto osuvremenjivanja postojećeg Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, Ministarstvo kulture pripremilo je novi Zakon kojem se protivi cijela hrvatska knjižničarska zajednica, uključujući i Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Budući da struka nije bila uključena u oblikovanje konačnog prijedloga Zakona, tijekom e-Savjetovanja istaknula je gotovo dvije tisuće šesto primjedbi. Većina tih primjedbi je odbijena bez valjanog pravnog obrazloženja.

Prijedlog Zakona je trenutačno u saborskoj proceduri, a knjižničari strahuju od mogućnosti da bude izglasan. Knjižničarstvo danas ima velik utjecaj na obrazovanje i kulturu građana – od djece do umirovljenika, a donošenje novog Zakona o knjižnicama štetno je za razvoj društva.

Među ostalim, prijedlog Zakona predviđa osnivanje privatnih knjižnica. Svrha toga je nejasna i otvara prostor špekulacijama, jer je knjižničarstvo neprofitna djelatnost.
U prijedlogu Zakona neodgovarajuće se barata i stručnim rječnikom, pa se nasuprot privatnih stavljaju „javne“ knjižnice, što je loš prijevod za „public“, tj. „narodne“ knjižnice.
Upitnik se stavlja nad budućnost knjižnica u školskim i visokoškolskim ustanovama. One sada čine čak 80 posto knjižnica, a ako se prihvati ovaj prijedlog Zakona, osnivači novih škola i visokoškolskih ustanova moći će zaobići obvezu osnivanja knjižnica u vlastitu sastavu.

Novi prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti velik je udarac i na dosegnute standarde struke. Ravnatelji i voditelji knjižnica u budućnosti ne bi trebali biti knjižničarske struke, a iz teksta Zakona izbačeni su i stručni nazivi, pa je nejasno hoće li i na koji način u knjižnicama raditi stručni djelatnici. Sigurno je da će u knjižnicama raditi sve manje knjižničara.

„Prijedlozi zakonskog smanjivanja već dosegnutih standarda i uvjeta za stručno obavljanje knjižnične djelatnosti, ustroj i rukovođenje knjižnicama sa sobom nose i sumnje da bi se time zapravo u velikoj mjeri „legalizirali“ različiti slučajevi sumnjivih zapošljavanja na rukovodećim i drugim mjestima u knjižnicama koji su već izazvali javnu pozornost. Brisanje stručnih knjižničarskih zvanja iz Zakona omogućuje da taj posao obavljaju nestručni djelatnici. Posao knjižničara nije samo donijeti knjigu s police! Taj posao obuhvaća obradu knjižnične građe, upravljanje informacijama i informacijskim izvorima, savjetovanje korisnika knjižnice te održavanje edukativnih programa“, kazala je dr. sc. Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva.

Kako bi se zaustavilo usvajanje predloženog Zakona o knjižnicama, Hrvatsko knjižničarsko društvo uputilo je dopise Odboru za zakonodavstvo, Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora te svim saborskim zastupnicima.

KONTAKTI ZA MEDIJE:
Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva: 091 604 7218
Zrinka Udiljak Bugarinovski, predsjednica Stručnog odbora Hrvatskog knjižničarskog društva: 091 2717 466

Stručni izlet Društva u Sarajevo

Društvo knjižničara Zadar posjetilo je Sarajevo.

Prvi je to samostalni izlet zadarskih knjižničara nakon dugo vremena (često se putovalo zajedno s šibenskim kolegama), a izbor je pao na Sarajevo zbog zanimljive i bogate povijesti i kulture grada.

Bilo nam je drago i uzvratiti posjet kolegi Mariu Hibertu sa sarajevskog filozofskog fakulteta koji je prije nekoliko godina bio kod nas u Zadru i održao odlično predavanje o kritičkom knjižničarstvu.

Sarajevo nam je ostalo u predivnom sjećanju i nadamo se ponoviti izlet nekom novom prilikom.